وزیر امور خارجه تاجیکستان گفت: ایجاد یک حکومت فراگیر که منافع همه گروههای اجتماعی و قومی افغانستان را تامین کند، عامل کلیدی در برقراری صلح و ثبات پایدار در این کشور خواهد بود.
در دیدار و مذاکرات «سراج الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه تاجیکستان و «جوزف بورل» مسئول سیاسی اتحادیه اروپا بر ضرورت تقویت همکاریهای دو طرف در زمینههای مورد علاقه متقابل تاکید شد.
مهرالدین و بورل در مورد توسعه همکاریهای دوجانبه بین تاجیکستان و اتحادیه اروپا و چشم انداز آنها در زمینههای سیاسی، اقتصادی، امنیتی، زیست محیطی و بشردوستانه گفت و گو کردند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین امنیت و ثبات منطقهای به ویژه وضعیت افغانستان، تهدیدات تروریستی و افراطگرایی تبادل نظر کردند.
در پایان این دیدار، مهرالدین و بورل بیانیه مطبوعاتی پخش کردند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان اتحادیه اروپا را یکی از شرکای مهم کشورش در عرصه بین المللی عنوان کرد و گفت که سفر بورل به «دوشنبه» دلیل روشن علاقه مندی دو طرف نسبت به تداوم همکاریهای موثر و چندوجهی است.
مهرالدین اظهار داشت: ضمن این دیدار در مورد طیف وسیعی از موضوعات همکاریهای دوجانبه و زمینههای گسترش بیشتر آنها و همچنین مسائل منطقهای و بین المللی گفت و گوی مفیدی انجام دادیم. همچنین اظهار رضایت کردیم که روابط دوجانبه در چارچوب توافقنامه همکاری و مشارکت بین تاجیکستان و اتحادیه اروپا در حال تقویت و گسترش است.
وزیر خارجه افزود: همچنین تاکید کردیم که فرآیندهای جدید سیاسی، اقتصادی و امنیتی در آسیای مرکزی و فراتر از آن شکل گرفتهاند که این واقعیت مستلزم گسترش همکاریها و تقویت مبانی حقوقی تعاملات میان تاجیکستان و اتحادیه اروپا است.
وی همچنین گفت که با بورل در خصوص آغاز روند مذاکرات دوجانبه در سال آینده میلادی جهت تدوین و امضای موافقتنامه همکاریهای گسترده بین تاجیکستان و اتحادیه اروپا به توافق رسیدند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان با اشاره به اهمیت همکاریهای اقتصادی با اتحادیه اروپا، اظهار داشت که در خصوص ورود تاجیکستان به سیستم ویژه ترجیحات اتحادیه اروپا (GSP+) که امکان واردات کالا و محصولات به قلمرو این سازمان با امتیاز گمرکی را فراهم میکند، بحث و بررسی صورت گرفته است.
این مقام سیاسی تاجیک در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: گسترش دامنه چالشهای امنیتی نظیر تروریسم و افراط گرایی، جنایات سازمان یافته فرامرزی مانند قاچاق مواد مخدر و اسلحه جای نگرانی داشته و دو طرف در مورد تقویت همکاریهای در این زمینه به توافق رسیدیم. همچنین به مسائل امنیتی و ثبات مرزهای تاجیکستان و وضعیت افغانستان توجه زیادی شد. ما از برقراری هرچه سریعتر صلح و ثبات در افغانستان که عامل مهمی در تامین امنیت در منطقه است، حمایت کردیم.
وی ادامه داد: همچنین بر آن تاکید کردیم که ایجاد یک حکومت فراگیر که منافع همه گروههای اجتماعی و قومی افغانستان را تامین کند، عامل کلیدی در برقراری صلح و ثبات پایدار در این کشور خواهد بود. یکی از موضوعات مهم حل و فصل سریع اختلاف و کاهش تنش در ولایت پنجشیر از راه اعلام آتش بس و باز کردن راهها برای ارائه کمکهای بشردوستانه برای مردم تلقی میشود. در این راستا، گفت و گوی امنیتی کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا در عالی ترین سطح به عنوان یک سازوکار مهم ارزیابی شد.
وزیر امور خارجه تاجیکستان همچنین گفت که دو طرف در خصوص موضوعات مربوط به تحکیم مرزها، بهره برداری مناسب از منابع آبی منطقه، تحقق استراتژی جدید اتحادیه اروپا برای آسیای مرکزی، حقوق بشر، تغییر اقلیم و محیط زیست بحث و تبادل نظر کردند.
بورل نیز طی سخنانی از میزبانی تاجیکستان از هفدهمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا قدردانی کرد و گفت که آن بر تقویت همکاری و تعاملات میان منطقه و این سازمان کمک خواهد کرد.
به گفته وی، کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا بر علاقه مندی خود بر تداوم و گسترش همکاریها در زمینههای مختلف ابراز علاقه کردند.
بورل اتحادیه اروپا را شریک مورد اعتماد کشورهای منطقه عنوان و تاکید کرد که همکاریهای دو طرف اهداف بلندمدت را در نظر گرفته است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفت که این سازمان در جهت تحکیم همکاریها با منطقه، اجرای برنامههای جدیدی را در دستور کار قرار داده است.
وی از جمله کمک به همگرایی منطقهای در آسیای مرکزی را یکی دیگر از اهداف این سازمان عنوان کرد.
وی در کنار ضرورت حل و فصل مشکلات موجود در منطقه، تغییر اقلیم و دسترسی مردم آسیای مرکزی به منابع آبی را یکی از چالشهای قابل توجه توصیف کرد و گفت که کارگروه اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی بر فعالیتهای خود در این زمینه ادامه خواهد داد.
به گفته بورل، اتحادیه اروپا آماده ارائه کمکهای مالی به منطقه در این زمینه است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از سخنان خود بر وجود منافع مشترک این سازمان با کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت که در شرایط کنونی هیچ کشوری به تنهایی قادر به حل و فصل مشکلات کلان نخواهد بود.
وی بر آن اشاره کرد که در نشست دوشنبه در خصوص وضعیت افغانستان بحث و گفت و گو صورت گرفت.
بورل اظهار داشت که اتحادیه اروپا آماده است که در تامین امنیت منطقه آسیای مرکزی سهم بیشتری داشته باشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کشورهای منطقه جهت ارائه کمکهای بشردوستانه به افغانستان قدردانی کرد.
وی تروریسم، افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر و اسلحه و مهاجرت را از چالشهای مشترک برای همه کشورها عنوان کرد.
بورل یادآور شد که اتحادیه اروپا در متن همه گیری کرونا برای کشورهای مختلف دنیا به میزان 3 میلیارد دلار کمک کرد که کشورهای آسیای مرکزی نیز از این کمکها برخوردار شدند.
وی تاکید کرد که بهبود وضعیت ارتباطاتی و تعاملات تجاری و اقتصادی بین کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی یکی دیگر از موضوعات مورد علاقه است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش پایانی سخنان خود گفت که نشست دوشنبه برای پیدا کردن راه حلهای مناسب برای مشکلات موجود کمک خواهد کرد و اتحادیه اروپا آماده است در جهت ایجاد سازوکارهای مناسب برای تعمیق و گسترش همکاریها گامهای موثر بردارد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/24118
تگ ها: